Suru

Suru maistuu suolalle. Se asuu pallean kohdalla vatsassa, rinnassa ja käsivarsissa. Suru purkautuu minulla itkuna ja saa kasvot vääntymään äänekkääseen nyyhkytykseen. Vatsa menee sekaisin ja päätä särkee. Itkun jälkeen tulee voimakas uupumus. Suru tuntuu raskaana fyysisenä taakkana, jonain ylimääräisenä ja ulkopuolisena painona harteilla sekä puristuksena rinnassa.

Minun äiti nukkui pois. Sielu poistui kehosta ja sain kokea kuoleman hyvin läheltä. Kuolemassa jokin loppuu ja tulee päätökseen. Elämänlanka katkeaa. Tämän elämän päättyminen oli erityisen raskas, koska äitini oli toivonut ja odottanut kuolemaa jo vuosia. Kuolemaa surullisempaa olikin ihmisen elämänhalun katoaminen ja kärsimyksen pitkittyminen, pois pääsyn odottaminen. Odottaminen, jota jouduin sivusta seuraamaan ja todistamaan ihan liian kauan. Toinen ei voi elää toisen puolesta, eikä lohduttaminen paranna tai pelasta ihmistä. Ilman uskoa, toivoa ja rakkautta ei ole elämää.

Tapasin eilen papin kirkossa. Jo matkalla tapaamiseen itkin. Oli koskettavaa tulla kuulluksi, istua siinä kirkon penkillä kuin pieni orpolapsi ja kertoa muistoja äidistä ja äidin elämästä. Kertoa jostain, joka on ohi ja loppunut. Elämän pyhyys oli läsnä.

Suru on jotain hyvin henkilökohtaista, melkein salaista. Moni haluaa itkeä ja surra omassa rauhassa yksin. Olen päättänyt kohdata tunteet avoimesti ja käsitellä ne. Sallin surun ja puhun siitä ääneen. Olen päättänyt viettää suruaikaa tarvittavan ajan ja käsitellä, koskettaa ja tutustua suruun, joka minussa on. Rakkaudella ja ilman häpeää. Haluan oppia äidin valinnoista ja löytää rauhan. Haluan päästää irti ja muistaa päällimmäisenä kaiken kauniin.

Suhde äitiini oli ihmeellinen. Tunnen kiitollisuutta ja näen, kuinka kaikella on ollut tarkoitus. Opin äitiydestä, vastuusta ja rakkaudesta, mutta myös siitä, kuinka paljon rakkauden nimissä voi tehdä väärin. Äidin viimeisenä iltana pidin häntä kädestä kiinni ja tunsin puhdasta syvää rakkautta ja kiitollisuutta. Se on tunne, joka säilyy ikuisesti.

”Grief is a celebration on Love”

Leave a Reply

Your email address will not be published.